In deze blog ga ik in op een vraag die ik veel gesteld krijg tijdens markten en soms ook via mijn Instagram en TikTok kanalen: Wat is nu het verschil tussen chili olie (chili oil) en sambal? In deze blog bied ik je 4 punten om chili olie met sambal te vergelijken: Herkomst, smaakprofiel, textuur en gebruik. Heb je vragen? Volg mij dan op sociale media of mail even naar info@chillievinnie.nl.
Chili olie vs. sambal, punt 1: Herkomst!
De grote overeenkomst is dat zowel sambal als chili olie uit de Aziatische keuken hun weg naar ons gevonden hebben. De verschillen zijn dat chili olie uit de Chinese keuken afkomstig is en sambal meer uit Indonesië en Maleisië komt. In China is met name Sichuan een belangrijke bakermat voor de chili oil omdat de bekende ‘Sichuan pepercorns’ een essentieel onderdeel van dit heerlijke goedje zijn.
Chili olie vs. sambal, punt 2: Smaakprofiel
Aangezien er ontelbaar veel varianten van sambal zijn ontstaan, is het lastig echt een grens te bepalen, maar ik ga mijn best doen.
- Chili oil: Voornamelijk een op smaak gebrachte olie waardoor, afhankelijk van alle extra kruiden en condimenten, een subtiele of sterke pittigheid meebrengt. De naam zegt het al chili + olie. Dat is de basis, de rest qua toevoegingen verschilt per maker. Smaaktonen: Chili, olie, warmte, knoflook en (bij mij niet) sesam.
- Sambal: Meer een krachtige en complexe smaak door meer toevoegingen van veelal verse producten en een andere bereidingswijze. Waar bij chili olie de basissmaken echt olie + chili zijn, kan sambal van veel diverse producten gemaakt zijn. Dus, sambal zou ik eerder typeren als complex en krachtig.
Chili olie vs. sambal, punt 3: Textuur
Chili olie is vaak merendeels olie met enkele bestandsdelen op de bodem van het potje. Hierdoor mengt het eenvoudig en rolt al snel alle kanten op en bevat het weinig textuur (soms zelfs geen textuur als je enkel de op smaak gebrachte olie koopt).
De kosten om een potje te maken zitten met name in de bestandsdelen, die geven de olie smaak. Ik vind daarom dat je daar ook meer van moet krijgen als je een potje koopt. Dat onderscheid mijn olie van enkele concurrenten.
TIP
Omdat Chillie Vinnie naast de olie ook veel bestandsdelen bevat, kan je de olie prima een keer of 2 aanvullen met zonnebloemolie. Yes, dit verzwakt de smaak iets. Het voordeel is dat de olie langer goed blijft (olie preserveert) en dat je er meer van kunt genieten.
Sambals zijn vaak veel meer gemalen verse pepers met andere bestandsdelen. Hierdoor is er veel meer textuur en is het ook een vrij stevig product. Je kunt sambal mooi bovenop eten leggen en dan blijft het op zijn plek, waar chili olie al snel eroverheen loopt en de boel meer een laagje geeft.
Chili olie vs. sambal, punt 4: Gebruik
Ja dit is iets meer een kwestie van smaak (snap je hem…). Zowel sambal als chili olie gebruik je om een smaak toe te voegen aan een gerecht. Het enige waar chili olie fundamenteel zichzelf onderscheidt is dat het veel makkelijker (en in mijn mening ook beter) een gerecht kan bedekken. Denk bijvoorbeeld aan dumplings of wontons, die zijn met chili olie sneller omhult van een lekker jasje pittige olie. Sambal is daarentegen lastiger om een product helemaal heen te krijgen.
Daarnaast vind ik chili olie beter mengen als je een saus pittig gaat maken (bijvoorbeeld ketchup + chili olie of mayonaise). Maar, dit laatste is echt eerder een voorkeur dan een feit. Je kunt natuurlijk net zo goed sambal mengen met ketchup of mayonaise, dat is ook heerlijk.
TIP
In Amersfoort zit een bijzonder sympathieke en goede sambal producent genaamd ‘Sambal Bert’. Als je hem nog niet kent, zoek dat dan eens op!
Samenvatting: De verschillen tussen chili olie en sambal
Chili olie (chili oil)
- Herkomst: China
- Smaakprofiel: Chili | Olie | Pittig (hitte)
- Consistentie + textuur: Niet consistent, weinig textuur.
- Gebruik: Meer gericht op ‘bedekken’ (coaten)
Sambal
- Herkomst: Indonesië/Maleisië
- Smaakprofiel: Krachtig + complex, pittig (hitte)
- Consistentie + textuur: Zeer consistent, veel textuur
- Gebruik: Meer gericht op ‘erop’ doen
Chili olie en sambal zijn beide prachtige producten die veel toepassingen kennen. Ik ken genoeg lekkere chili olies en ik ken ook veel goede sambals. Ik moet wel zeggen dat ik meer sambals geproefd heb die ik niet zo lekker vond dan chili olies.
Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag! Thanks voor het lezen.