Of je nu al jaren gek bent op alles rondom eten en #food of dat je nieuw bent en ineens over de ‘vijfde smaak’ hoort: MSG en/of Vetsin. Al jaren roepen mensen er van alles over en daar doe ik in deze blog vrolijk aan mee. Het is op geen enkele manier mijn doel om je te beledigen. Wil je geen MSG/Vetsin eten? Dan moet je dat vooral niet doen. Ik zet in deze blog enkel uiteen wat ik, wetenschappelijk, kan vinden over dit onderwerp (en er wordt veel naar gezocht rondom chili olie). Heb je vragen? Volg mij dan op sociale media of mail even naar info@chillievinnie.nl.
Wat is MSG (Vetsin) eigenlijk?
MSG staat voor mononatriumglutamaat (E621). Het is een smaakversterker die de hartige umami-smaak, ook wel de ‘vijfde smaak’ benadrukt:
- Zoet
- Zuur
- Zout
- Bitter
- En… Umami (vandaar de ‘vijfde smaak’)
Glutamaat komt van nature voor in allerlei producten: tomaten, Parmezaanse kaas, paddenstoelen, gerijpt vlees en zelfs moedermelk. Vetsin is eigenlijk gewoon de kristalvorm dat gekoppeld is aan zout (natrium). Het smaakt zelf niet heel uitgesproken, maar voegt een diepe, hartige dimensie toe aan gerechten. Daarom gebruiken veel chefs het en daarom zit het ook in mijn chili olie (versies zonder MSG/Vetsin waren ondanks er <0,5% in zit toch ‘vlakker’ qua smaak).
Is MSG en/of Vetsin slecht voor je?
Kort: Nee (1 woord). Lang: Ook nee (2 woorden).
Toch is een beetje context belangrijk, want de misverstanden rondom MSG/Vetsin zijn heel hardnekkig. Dit volgende stuk tekst heb ik uit de serie ‘Mind of a Chef’, waarin je David Chang volgt in zijn culinaire avonturen. Tijdens een aflevering komt voedselwetenschapper Hardold McGee aan het woord en die verteld dit: In de jaren ’60 verscheen er een brief in een Amerikaans medisch tijdschrift waarin iemand beweerde klachten te krijgen van Chinees eten, wat later bekend werd als het Chinees restaurant-syndroom. Hoewel er nooit wetenschappelijk bewijs kwam dat MSG hiervoor verantwoordelijk was, bleef het idee hangen. Of bekijk de video zelf.
Mijn mening, ik vind dit vooral racistisch naar Chinees eten. Je kunt iets wel roepen, maar of dat zo is… dat moet je dan wel bewijzen.
Wetenschappelijk onderzoek naar MSG/Vetsin en (geen) bewijzen
MSG is door de jaren heen uitvoerig onderzocht. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA), de Amerikaanse FDA én de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben allemaal bevestigd dat MSG veilig is voor consumptie, mits je het niet eet met de kilo’s tegelijk (maar dat geldt ook voor zout, suiker, mijn chili olie en zelfs water).
Er zijn veel mensen getest op allergieën of gevoeligheid (hoofdpijn, duizelig en/of zweten), maar de overgrote meerderheid toonde geen reactie op de tests. De paar mensen die wel wat voelden kregen net zo vaak klachten van placebo’s.
Ik wil geen MSG en/of Vetsin eten
Het is een vrije wereld! Je moet niks, een beetje letten op de planeet en de leefbaarheid mag onderhand wel, maar je moet niks. Dus, als je geen producten of voeding wil eten waar MSG en/of Vetsin in zit: Lekker niet doen! Ik ken een paar mensen die geen monatriumglutamaat willen eten en ik maak een enkele keer een paar potjes apart zonder MSG/Vetsin. Lijkt je dit fijn? Mail mij dan even! Het kan wel even duren, maar ik ga voor je aan de slag.
TLDR oftewel: De samenvatting over MSG en/of Vetsin in chili olie
In dit lijstje som ik op wat deze blog te bieden had/heeft:
- MSG/Vetsin staat voor Monatriumglutamaat (E621) en is een natuurlijke smaakversterker.
- Het zit in veel producten zoals tomaten, kaas, soja, gerijpt vlees en mijn chili olie.
- De reputatie van MSG/Vetsin is gebaseerd op een gevoel (en wortels in een licht racistisch stuk over Chinees eten), maar niet in wetenschappelijk onderzoek.
- Experts en bronnen die bondig en gedegen informatie geven zijn de Keuringsdienst van Waarde en David Chang, zie de bronnenlijst onderaan deze blog.
- Mijn chili olie maak ik met Vetsin (uit kikkererwten gewonnen) en met liefde uiteraard!
- Wil je een potje zonder Vetsin? Mail mij dan even!
Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag! Thanks voor het lezen.