Hou je wel van wat pit in jouw eten, maar heb je bijvoorbeeld een partner die het echt niet wil of kleine kinderen die dat niet lusten? Dan ga je al snel kijken naar hete sausjes om jouw eten mee te verrijken: condimenten. In mijn geval vind ik sambal vaak te overheersend, dus kwam ik met Chillie Vinnie: Een chili olie gemaakt in Hilversum die echt smaak en pit toevoegt aan jouw eten zonder te overheersen. In deze blog ga ik in op wat een condiment is en waarom Chillie Vinnie jouw maaltijd nog nét even beter maakt. Heb je vragen? Volg mij dan op sociale media of mail even naar info@chillievinnie.nl.
Chili olie als ‘condiment’, maar: Wat is een condiment?
Een condiment is een ingrediënt of smaakmaker die aan voeding toegevoegd wordt om de smaak te verbeteren of te veranderen. Je kan dan denken aan zout, peper, mosterd, ketchup, azijn en/of chili olie. Belangrijk aan een condiment is dat je het pas aan het einde, dus na het bereiden, toevoegt. Anders is het geen condiment, maar een toevoeging (dus tijdens het bereiden). Dit is een gevalletje ‘paprika’ of ‘paaaaaprika’.
Condimenten zijn er in twee vormen, denk dan aan:
- Vloeistoffen: zoals sauzen en oliën
- Poedervorm: kruiden en specerijen
Condimenten zijn alledaagse artikelen die jouw gerecht of maaltijd naar een hoger niveau tillen. Chillie Vinnie, of chili olie, is daarbij één van de vele opties waar je uit kunt kiezen.
Kan ik Chillie Vinnie ook gebruiken tijdens het bereiden van mijn gerecht?
Absoluut! Ik ken veel vrienden en klanten die het gebruiken als marinade of simpelweg om mee te koken. Let wel op dat, als je ermee kookt, de smaak iets af kan nemen en de smaak meteen voor iedereen geldt die het op eet. Het mooie van chili olie als condiment is dat het enkel voor jouw bord telt (en dus niet die chagrijnige partner of het woeste kindje).
Chillie Vinnie in jouw woksaus
Een goede tip die ik je kan geven is om er een woksaus mee te maken. Het recept staat onderaan deze blog.
Wat is chili olie en waarom is het zo populair?
Eigenlijk is chili olie gewoon op smaak gebrachte olie. De basis is, zoals de naam al doet veronderstellen chili + olie. Per maker worden er extra ingrediënten ingestopt om alles nog wat meer op smaak te brengen of, zoals bij mij, om een zeker smaakprofiel te creëren. Chili olie (in het Chinees ‘Làjiao yóu’, uitgesproken als ‘la-dj-au yo’) is ongeacht de producent altijd een smaakvol goedje dat jouw maaltijd naar een hoger niveau tilt.
Chili olie is zo populair omdat het de volgende smaken/tonen toevoegt aan jouw gerecht:
- Pittigheid: Er zitten vaak veel pepers in, dus ‘hitte’ is gegarandeerd alhoewel de meeste chili olies uit supermarkten vaak nogal vlak zijn qua zowel smaak als hitte. Kleine makers, zoals Chillie Vinnie, verzorgen vaak een betere balans waardoor er naast een vlakke hitte ook meer tonen in te vinden zijn.
- Smaak: Naast pepers en olie zitten in veel chili olies vaak ingrediënten als knoflook, gember, steranijs, kardemom, laurier en belangrijk: Sichuan peperkorrels.
- Textuur: Omdat het hoofdbestanddeel olie is, plakt chili olie beter aan ingrediënten dan sambal (lees ook mijn blog over de verschillen tussen chili olie en sambal), maar door de olie wordt het ook net even wat vetter. Nu denk je natuurlijk: Vet lekker, lekker vet! Klopt, maar de olie die om bijvoorbeeld een dumpling plakt veranderd de textuur in jouw mond.
Dan is de enige vraag nog: Wanneer staat Chillie Vinnie in jouw koelkast?
Conclusie: Chili olie als condiment en smaakmaker
CONCLUSIE
Een condiment is een toevoeging in de vorm van poeder of saus/olie die je aan het einde van jouw kookproces, op het bord, toevoegt om een gerecht te verbeteren of de smaak aan te passen. Daarom is chili olie een condiment.
Je kunt natuurlijk ook met mijn chili olie (of die van andere producenten) koken of marineren, maar dan is het geen condiment meer en proeft iedereen de smaak van het product.
Chili olie is erg populair omdat het een zeer toegankelijke (en lekkere smaakmaker) is voor jouw gerechten. Bijvoorbeeld omdat jouw partner of kind(eren) geen pittig eten lusten! Gebruik het daarom ook vooral achteraf om zelf te bepalen hoe jouw gerecht smaakt.
RECEPT WOKSAUS MET CHILI OLIE
Dit is een goede woksaus die je kan maken met diverse condimenten:
- 3 tbsp sesamolie
- 2 tbsp donkere sojasaus
- 1 tbsp Chillie Vinnie (ik raad de Original of Extra Spicy aan)
- 1 tbsp pindakaas (het liefst de 100% pinda) OF Chinese Sesampasta
- ½ tbsp gemalen Sichuanpeperkorrels (de groene of de rode)
Je voegt de woksaus toe aan jouw gerecht nadat alle bestandsdelen al gegaard zijn en/of je al rijst of noedels toegevoegd hebt in de pan. Kort verhitten en lekker ‘tossen’ of omscheppen (niet te lang). Eet smakelijk!
Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag! Thanks voor het lezen.